Om möbelimport

Soffbord

Ett importerat soffbord

De största importländerna som Sverige tar in möbler från är Kina, Polen, Tyskland, Danmark, Litauen, Norge och Italien och omsätter omkring 6,7 miljarder kronor på ett halvår. Som ni säkert har förstått så är det olika regler som gäller beroende på om man väljer att importera från EU-länder eller länder utanför den europeiska unionen.

Det medför att en hel del arbete läggs på att hantera och strukturera hur importen av varor går till. Den största skillnaden som gäller när man väljer att importera handlar om kontakten med tullverket. När man exempelvis importerar från ett annat EU-land så räknas det inte som att man gör det från en extern aktör utan att det är inrikeshandel som gäller. Däremot så räknas varor, som exempelvis från Kina, som produkter som förs in till EU. För att man ska kunna använda eller sälja sin vara behöver man då först anmäla den för förtullning.

När det gäller möbler så kan dessa omfattas av diverse restriktioner när det gäller import, men vanligtvis inte. Det finns nämligen, både när det handlar om internationell handel och handel inom EU, regler för vilka produkter som får tas in och de kallas restriktionsvaror. Tyg är ett exempel på vara som kan innebära ett hinder för att föra in varan i Sverige men det ska normalt inte vara några problem. Ta reda på vad din möbel består av och anmäl det till tullverket så ska det inte vara några hinder.

Det är också viktigt att tänkta på de olika avgifterna man måste betala vid import och det är exempelvis olika former av frakt, moms, tull och postens avgifter. Dessa är olika för olika länder och varor och för att se vad som gäller för dina varor måste du först veta varifrån möbeln kommer.

Som tur är finns det idag mängder av olika företag som sysslar med möbelimport och sedan säljer dem vidare till konsumenter i Sverige. Det innebär att man inte behöver beblanda sig nämnvärt med de olika reglerna och lagarna som bestämmer hur man får ta in varan. Trademax är en av dem och har lång erfarenhet av att hantera importerade möbler och varor.

Till dig som jagar marknadens bästa priser är detta definitivt något för dig.

Avslutningsvis, här hittar ni mer information om vad som är viktigt vid import av möbler och andra varor: https://www.verksamt.se/driva/import-och-export/import.