Om Västmanlands län

Västmanlands län är ett av Sveriges många län, beläget i centrala Svealand med residensstaden Västerås. Länet omfattar den östra delen av landskapet Västmanland, samt några delar av angränsande landskap. Länet består av 10 kommuner och dessa är Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås.

Västmanland har väldigt mycket att erbjuda, och man skulle kunna säga att länet är ett Sverige i miniatyr där det finns orörda, natursköna miljöer och underbara vattendrag men också spännande upplevelser i form av äventyr, sport, musik och konst. Här finns det också gott om historia och tradition.

Till ytan är Västmanlands län ett av de mindre länen i Sverige men har som sagt desto mer att erbjuda när det kommer till en rik och intressant historia. Dessutom är det beläget på ett sådant ställe som gör att det är strategiskt viktigt och skapar därmed möjligheterna för en stor genomströmning av människor, samtidigt som arbetslivet gynnas av de goda kommunikationerna.

Vad som gör Västmanlands län unikt är dess historia av att ha en lång industritradition. Bergslagen är, på många sätt, Sveriges industris vagga där man kan hitta mängder av olika fyndigheter i naturen, som exempelvis malm, skog och vattenkraft. Det som gjort Sverige känt som industriland kommer härifrån och man ligger än idag i framkant när det kommer till industri och teknisk utveckling. Som exempel kan man ta upp Engelsbergs bruk som anlades 1681, som blev ett världsarv 1993. Det står kvar i befintligt skick med all gammal teknisk utrustning.

Länet har en väldigt omväxlande och härlig natur där du kan hitta många olika bruksmiljöer, samtidigt som det finns en hel del slott i länet. När vi säger omväxlande menar vi verkligen omväxlande då det skiljer sig mellan de vidsträckta områdena kring Mälaren i söder till de kuperade och skogtäta områdena i norr. Länet är därmed ett övergångsland där norrlandsterrängen bryts av mot det mellansvenska låglandet.

Länet ligger som sagt centralt och Västerås ligger endast tio mil från Stockholm med goda möjligheter att dagligen ta sig fram och tillbaka. Genom dessa snabba transportsätt knyts Västmanlands län ihop med området där en tredjedel av Sveriges befolkning finns, vilket är förtjänstfullt för båda områden.